Cattledrivers Castle
 
Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar.


De Coton de Tulear is een kleine witte gezelschapshond. Hij dankt zijn naam aan de katoenachtige structuur van zijn vacht en aan de streek waar hij vandaan komt namelijk: Tuléar op het eiland Madagaskar voor de kust van Afrika.


Z'n langharige vacht is wit, soms met enkele vaal champagnekleurige of grijze vlekken met name op de kop, wat hem z'n vrolijke uiterlijk geeft. De vacht van de Coton kent geen rui, wel verliest de Coton haar, zoals wij mensen dat doen. Verder vereist de vacht weinig onderhoud als we het hebben over was en trimwerk. Wel moet er regelmatig geborsteld worden om vuil uit de vacht te verwijderen en klitvorming te voorkomen.


De Coton heeft een heel vrolijk en opgeruimd karaktertje. Hij is zeer gericht op zijn eigen mensen wat hem tot een fijne gezinshond maakt. Ook voor een spelletje flyball of behendigheid is hij altijd wel te porren. De Coton kan goed gehoorzamen, mits hij hierin van pup af aan consequent wordt opgevoed. Velen voor ons noemde de Coton ook wel de 'Clown' onder de honden en die naam doet hij ook zeker eer aan.


De Coton kan goed omgaan met kinderen, maar doordat ze met hun pittige karakter niet snel zullen piepen is wel de nodige voorzichtigheid met te ruig spelen geboden. De Coton is beslist geen doetje en als hij onraad ruikt zal hij zich dan ook zeker laten horen! De hele dag alleen thuis vind de Coton net als vele andere gezelschapshonden absoluut niet prettig !!
Een volwassen Coton weegt tussen de 3,5 en 7 kg en is tussen de 22 & 32 cm hoog. Hij is stevig van bone en spieren. Hij heeft een prima uithoudingsvermogen, wat lange wandelingen mogelijk en zeker ook gewenst maakt.


De aanschaf.


De meeste mensen die serieus op zoek zijn naar een pupje bewandelen vaak wel de juiste weg voor aanschaf van de hond. Vaak echter worden wij nog gebeld door mensen die elders een hondje hebben aangeschaft en toch zijn teleurgesteld, veel vragen hebben of andere nare dingen hebben die voorkomen hadden kunnen worden.


Wat is de juiste weg voor de aanschaf van een Coton (en een hond in het algemeen) ???


Schaf uw hondje aan bij een verantwoorde fokker! U vind deze o.a.via de rasvereniging. Bij de rasvereniging is een lijst verkrijgbaar met namen van fokkers die zich houden aan de regels die de vereniging stelt aan de fokkers. Deze regels hebben o.a. te maken met een gezondheidstest op oogafwijkingen, welke iedere fokker jaarlijks moet herhalen bij zijn fokdieren en met het 2 x uitbrengen van de hond op een show. Nu zal het eerste voor veel mensen belangrijker zijn dan het tweede maar deze eis is er niet omdat de rasvereniging alleen kampioenen in hun fokprogramma wil. Ook hierbij worden diverse dingen gecontroleerd die belangrijk zijn voor het ras zoals; karakter, uiterlijk, juist gangwerk (en bijbehorende juiste bouw) en zelfs wat kleine gezondheidsaspecten (vlo-vrij zijn, schone oortjes, huid en vacht, ingedaalde testikels etc.) Ook worden aan honden waarmee gefokt wordt eisen gesteld wat betreft leeftijd waarop de teef haar eerste nestje mag krijgen, periode tussen de nesten in, maximaal aantal nesten, maximum leeftijd etc. U weet dan dus ook dat bij de betreffende fokker verantwoord met de honden word omgegaan.
De verantwoordelijkheden van een fokker gaan verder dan alleen het verkopen van een pup op de dag dat U het pupje haalt.


Het is bij ons een gewoonte dat de mensen die interesse hebben in een pupje eerst eens bij ons thuis komen kijken of de Coton echt is wat men zoekt. Ook kan men dan gelijk zien hoe wij onze honden houden en er is mogelijkheid tot het stellen van vragen. Voor ons is het een mogelijkheid de mensen waar onze toekomstige pups eventueel komen wonen beter te leren kennen. Na zo'n bezoek (wat natuurlijk geheel vrijblijvend is) is er vaak nog voldoende tijd tot nadenken en is de aanschaf niet gebaseerd op vertederende puppyhoofdjes of impuls maar op een weloverwogen keuze, iets wat uiteraard plezierig is voor alle betrokken partijen (inclusief uw pupje)
Is de keuze eenmaal gemaakt en is uw pupje geboren dan bent U meer dan welkom om uw pupje te zien opgroeien door regelmatig bij het nestje te komen kijken. In deze periode krijgt U ook veel info mee van ons over allerlei aspecten van de verzorging, zindelijkheid, voeding, opvoeding etc....iets dat U uiteindelijk ook nog mee krijgt in een overzichtelijk boekje.


Bovenstaande procedure wordt uiteraard niet alleen in onze kennel gehanteerd maar ook bij diverse collega-fokkers.


Is uw interesse voor dit bijzondere ras gewekt??? Neemt U gerust contact met ons op voor meer informatie.